1 ken je camera app. Neem de tijd om alle opties in de camera app te bekijken. Zet rasters of hulplijnen aan voor de Gulde Snede. Bepaal zelf het scherpstelpunt met je vinger in plaats van dat het automatisch wordt bepaald. Heeft je camera te weinig opties probeer gewoon een andere app te downloaden nadeel is wel dat niet elke app even goed werkt ofdat je reclame krijgt. Bij Samsung telefoons kun je de Pro Modus gebruiken en kun je alle instellingen zelf aanpassen zoals diafragma, sluitertijd, iso waarden en witbalans of voeg hulplijnen toe, of gebruik MF (Manual Focus en bepaal zelf je scherpstelpunten. Experimenteer !

2 gebruik een opzetlens. Er zijn speciale lensje voor de telefoon die je beeld enorm vergroten en zijn makkelijk om mee te nemen. Al voor rond de 25,- euro te koop bv groothoeklens, fish eye, macro lens of een zacht led ringlicht om je onderwerp met zacht licht te verlichten.

3 houd je telefoon stil / gebruik een afstandbediening Hoe dichterbij je onderwerp hoe lastiger het is om scherp te fotograferen. Met een mini statief lukt dat beter of er is zelfs een afstandbediening voor je telefoon te koop

4 zet de flitser uit van je telefoon De flitser van je telefoon is vaak te krachtig en komt recht van voren. Waardoor je lelijke harde schaduwen krijgt. En minder mooi licht. Gebruik eventueel een klein lichtje of zaklamp om je foto beter uit te lichten. Of gebruik een witte paraplu om hard zonlicht te filteren.

5 bewerk je foto's Door een foto te bewerken optimaliseer je kleur en scherpte van een foto. Er zijn diverse mogelijkheden ik werk zelf graag met Adobe Lightroom maar er zijn natuurlijk ook heel veel andere fotobewerkingsprogramma's te downloaden.

6 neem de tijd Dat klinkt vrij logisch maar toch ben je met je smartphone geneigd om sneller een kiekje te maken. Probeer net zoveel tijd en aandacht te geven als met een gewone camera.

rechtsboven de "Pro Modus" van Samsung

Alles is in te stellen: iso, sluitertijd, witbalans, manuele focus

Multi lens set welke je makkelijk op je telefoonlens klikt

groothoeklens, macro lens, fish eye. of een mooi zacht led ringlicht voor portret