De lente barst los ...!

Hier vertel ik je hoe je prachtige foto's kan maken in eigen tuin (ook met een mobiele telefoon binnenkort in deel 2 !), aangezien we door Covid-19 nog wel even aan huis en tuin gekluisterd zitten. Als we op reis gaan proberen we vaak de spectaculairste landschappen en plekken te zoeken om te fotograferen. Alles voor een topfoto, maar daarbij vergeten we helemaal hoe spectaculair mooi je eigen tuin kan zijn. Het is een hele bijzondere wereld...zo klein en wonderschoon gemaakt.

Eigenlijk gaat fotografie niet om de mooiste plek of moment maar om van elk persoon of voorwerp, wat het ook is, echt te LEREN kijken hoe je dat zo mooi mogelijk in beeld krijgt en daarbij zo creatief mogelijk gebruik te maken van de omstandigheden, licht en achtergronden die er op dat moment zijn. Dus leef je uit !

1 Isoleer je voorwerp met kleur, licht en of scherpte

Een afwijkende KLEUR dan de omgeving zorgt ervoor dat je aandacht er naar toe wordt getrokken.

Daarnaast trekt ons oog altijd naar de LICHTE delen in een foto. Alles staat of valt met het juiste licht. Maar ook bv TEGENLICHT isoleert een foto perfect. Zonlicht is prachtig maar levert soms overbelichting of te harde schaduwen. Fotografeer je onderwerp dan bv in de schaduw of zet er een witte paraplu voor die is kleur neutraal en je krijgt prachtig zacht licht over je onderwerp.

Ook een SCHERP voorwerp isoleert tegen een onscherpe achtergrond. Gebruik hiervoor een laag diafragma getal ( F2.8 tot F4.0).

KLEUR

DRUKKE ACHTERGROND

SCHERP/ONSCHERP

2 Achtergrond

De achtergrond is super belangrijk ! De bloem is toch al mooi van zichzelf, daar kun je weinig aan veranderen maar aan de achtergrond wel. Door de juiste achtergrond te kiezen maak je een foto spannender of juist meer harmonisch in beeld. De achtergrond moet niet concurreren en teveel aandacht trekken maar juist ondersteunen en versterken.

Egale achtergrond met hostablad gemaakt

Met een hostablad creer je een egale groene achtergrond

Rustige achtergrondkleur

Smaken verschillen maar achtergrondkleur leidt wat af door de verschillende kleuren

3 Compositie

Jullie hebben vast allemaal wel eens gehoord van de Gulde Snede of de regel van de 1/3. Zet de foto eens op 1/3 dat oogt veel spannender. En belangrijk laat ruimte over voor je onderwerp dat maakt het beeld spannender.

Laat ruimte over ...

Links en rechts en boven en onder op de Gulde Snede gepositioneerd.

Een voorwerp precies in het midden oogt erg saai denk aan de 1/3 regel boven en onder en of links en rechts.

4 Scherpte

Door een groot diafragma te gebruiken (meestal gebruik ik F/2.8 tot F/4.0) krijg je een zachtheid en dromerigheid in je foto's, niet iedereen houdt daarvan, maar persoonlijk vind ik het mooi bij deze foto's. Door een laag diafragmagetal te kiezen krijg je weinig details en dus een rustiger beeld. Je krijgt dan ook sneller bokeh en lichtdruppels. Dit werkt nog beter als je jouw camera schuin omhoog naar het licht richt.

Je kunt niet alleen onscherpte in de achtergrond creeren maar juist ook in de voorgrond. Door iets voor je onderwerp te plaatsen (een blad of stukje bloem) krijg je een waas. Ik zal het niet te ingewikkeld maken maar de scherptediepte voor je onderwerp is veel kleiner dan achter je onderwerp dus krijg je voor je onderwerp eerder een waas of kleurvlek en kun je op deze manier door alles heen fotograferen.

Binnenkort deel 2 fotograferen met je mobiele telefoon...!